Viime yönä heräsin uskomattomaan tööttäilyyn kun ikuna oli auki. Vähän aikaa mietin että mitä tapahtuu kunnes tajusin että laulujoutsenet möykkää! Kuulosti siltä että ovat valmistautumassa muuttoon. Ovat selvästi perillä sään muutoksesta kun ennusteessa luvattiin pakkasöitä ja pohjoistuulta. Nytkö jo ne lähtevät? Täällä ei tule otettua huomioon sitä, että kaikki lintujen muutto tapahtuu pari viikkoa aiemmin kuin etelämpänä. Eikä täällä myöskään näe isoja hanhiparvia. Toissayönä näkyi revontulia, sitä sanotaankin että syys - marraskuussa näkyy hienoimmat ja sitten taas maalis - huhtikuussa.

Ruska ei ole ollut tänä syksynä mitenkään hieno, lähinnä keltaista väriä. Syynä tähän on se, että ei ole ollut pakkasia vaan lämmintä ja kosteaa edelliset viikot. Kahtena edellisenä yönä on nyt ollut kirkasta ja yöllä vähän pakkasta.

Metsoja ja muita kanalintuja on näkynyt paljon teiden varsilla, kiitos hyvän sopuli- ja myyrävuoden linnunpoikaset ovat jääneet rauhaan. Ehkäpä ensi talvena näkyy enempi riekon lumikenkäjälkiä hangilla kun edellisinä talvina ovat olleet harvassa. Paitsi silloin eka talvena Ylläksellä oli se yksi riekko joka seurasi aina lumikenkäporukkaa, melkoisen rohkea kun ei säikkynyt edes kahtakymmentä mölyävää ranskalaista!