Tänään oli tosiaan päivällä vapaata ja kerkesin Luontotalolle kirjoja lukemaan. Ja sain vihdoin käsiini Giuseppe Acerbin Matka Lapissa v. 1799 -kirjan. Pakko oli kirjoittaa muistiin joitakin juttuja. Acerbi kirjoittaa lappalaisista melkoisen ikävään sävyyn ja piirrokset läntisen Lapin tuntureista antavat hiukan väärän kuvan tuntureiden muodoista ja korkeudestakin. Mutta kerrassaan mielenkiintoinen kirja! Tässä otteita - nämä ovat siis Acerbin näkemyksiä, ei minun :)

"Ainoat asiat, joita he kykenivät toimeliaasti suorittamaan olivat loputtoman lörpötyksen ylläpito, piipun polttaminen, tupakan pureminen ja viinan juominen. Laiskuus ja typeryys oli silmiinpistävää kaikessa, mitä lappalaiset tekivät ja mikä heille kuului." Acerbi haukkuu tässä yhteydessä surkeiksi myös mm. lappalaisten veneet ja airot. 

Kirjoitettuaan sivutolkulla lappalaisten tavoista kaikennäköistä Acerbi toteaa "lyhyesti" seuraavaa: 

"En nyt tässä yhteydessä halua väsyttää lukijoita enemmillä yksityiskohdilla näiden ihmisten tavoista ja tottumuksista. Jo kerrottu riittänee. Olimme joka hetki menettää kärsivällisyytemme heidän suhteensa. Mutta maantieteellisten tietojen puutteessa olimme suuressa määrin heidän vallassaan ja sen vuoksi oli pakko sietää koko typeryys, laiskuus ja törkeys."

Acerbi jopa pitää koiraa lappalaisia viisaampana kirjoittaen koirasta, jota ei päästetty veneeseen näin: "Koko matkan (jokea ylöspäin soudettaessa) koiran oli pakko jatkuvasti tehdä huomioita, vertailla ja päättää. Näihin kolmeen sielulliseen toimintaan lappalaiset ovat hyvin vähän perehtyneet."