Ensimmäistä kertaa kohtasin autiotuvan näköisen kiven jo Vappuna 2012 hiihtäessäni Haltilta takaisin Kilpisjärvelle. Tai tarkemmin ottaen Meekolta Kuonjarille. Tuo reissu muutenkin jäi mieleen, sillä aamulla Meekon kämpältä lähtiessäni sain selkään kunnon noidannuolen joka onneksi asettui sen verran että pystyin särkylääkkeen ja sisun voimalla jatkamaan. Ja mielessä oli myös tieto siitä, että myrsky on tulossa ja mitä lähemmäs Kilpisjärveä pääsen, aina parempi. Keli oli mitä kamalin, suksi ei luistanut vaan pohjaan kerääntyi hyvin omituista jään ja lumen ja sohjon sekoitusta jo ennen kuin sitä samaa alkoi sataa taivaalta. 

Meekon kämpältä lähtiessä hiihtäjää odottaa mahtava nousu, ensimmäisen tunnin-puolitoista saa kiskoa ahkioita tasaisen tappavaa nousua ylöspäin (tuo mäki ei muuten ole helpoimmasta päästä kelkallakaan). 

Mäen jälkeen alkaa tasainen alamäki kohti Kuonjarjokea mutta tällä kyseisellä reissulla alamäki ei paljoa auttanut, suksi ei edelleenkään luistanut. Onneksi myöskään ahkiossa ei ollut luistoa niin se pysyi nätisti perässä eikä alkanut seilaamaan vierellä aisat solmussa. Ei sillä että niin olisi joskus käynyt mutta olen kuullut että niin voi käydä... ;)

Mutta siihen autiotuvan näköiseen kiveen. Se pahuksen kivi näyttäytyy heti tuon mäen jälkeen ja näyttää autiotuvalta ihan siihen asti kun olet aivan vieressä. Kiven reunaan kertynyt lumi näyttää aivan katolle kertyneeltä lumelta ja näyttää muutenkin siltä että kämpän ympärille on kertynyt lunta tuiskun aikana. Täydellinen harha joka saattaa jopa hieman ärsyttää väsynyttä selkävammaista myrskyä pelkäävää hiihtäjää jonka suksissa on jatkuvasti 15 cm kerros lunta ja ahkiossa "treenitarkoituksessa" koko omaisuus. Kaiken hyvän lisäksi joku pöljä on pakannut ahkion niin että paino on yläosassa eikä alhaalla keskellä... Hölmöläinen reissussa jälleen kerran :D

Tätä autiotupa-näkyä onkin sitten mukava katsella koko matkan ja vasta kohdalla huomata että ei tämä mikään autiotupa ole vaan Kuonjarille on vielä hyvinkin tunnin matka vastatuulessa. Retkeilyn hienoja hetkiä :D

Tänä keväänä sitten kysyin muiltakin että mitä tuo kivi muistuttaa ja totesin että en ole ainoa autiotupa-harhainen. Pahempi harha Kilpiksen suunnalla on kuitenkin ehkä Pikku-Saana, Jehkatsin pohjoispuolella oleva aivan Saanan näköinen kivipahta, mutta pienempi. Sitä ovat monet retkeilijät erehtyneet luulemaan Saanaksi.