Olinpa sit tänään taas Ylläksellä kun oli vapaapäivä. Guillaume, yksi meidän oppaista, oli mukana, ihan kiva kun yleensä tulee aina yksin käytyä mäessä. Vedin sitten kunnon pannut suksilla, pari kertaa kierin ympäri ja toinen suksista oli kuulemma sinkoillut ilmassa. Mustelmilla selvittiin tästä . Laskettiin myös rinteiden ulkopuolilla puuterissa, ja luntahan riitti! Välillä upposi polvia ja välillä vyötäröä myöten lumeen.

Eilen yksi meidän oppaista meinasi upota kelkan kanssa järveen - avannossa oleva pumppu oli heikentänyt jäätä myös avannon toiselta puolelta ja Victor ajoi siitä yli kelkalla, juuri ja juuri selvisi yli kun painoi tarpeeksi kaasua! Huhhuh!

Lauantaina onkin sitten saamelaisten kansallispäivä. Tämä päivä ei tosin ole yhtä iso juhla kuin maaliskuun lopussa vietettävä Marianpäivä. Marianpäivän pääpaikka on juurikin Hetta ja tänne tulee saamelaisia kaikkialta Saamenmaan alueelta. Siitä tulee mielenkiintoista kun vielä lisäksi on ranskalaisryhmä täällä. Tuossa jäällä on mm. porojen juoksukilpailut. Porojen juoksukilpailujen maailmanennätys on muuten vuodelta 2002 Inarin Porokuninkuuskisoista. Eurokas oli juossut ajan 2.28,12 kahden kilometrin radalla. Eli n. 1 min 14 s / km. Tehkääs perässä =)

Saamelaisten kansallispäivän historia ulottuu vuoteen 1917. Tuolloin Pohjoismaiden saamelaiset aloittivat yhteistyön valtionrajojen yli. Tuohon aikaan syntyi myös saamelaisten poliittinen itsetietoisuus, virikkeitä oli tullut maailmalla leviävästä kansallisuusaatteesta. Saamelaiset halusivat ensisijaisesti säilyttää mahdollisuuden perinteisiin elinkeinoihin. Saamelaiset ovat muuten Euroopan pohjoisin alkuperäiskansa. Kaikissa Pohjoismaissa saamelaisia edustaa saameläiskäräjät.

Yli puolet Suomen saamelaisista asuu Enontekiön, Inarin, Utsjoen ja Sodankylän alueella. Suomessa on nykyään
n. 7 000 saamelaista. Saamelaisten esi-isiä on kutsuttu lappalaisiksi jolla tarkoitettiin poronhoitoa, kalastusta ja metsästystä pääelinkeinonaan harjoittavaa henkilöä. Lappalaisten alueet kuuluvat nykyään Suomen valtiolle ja paikalliset asukkaat saavat harjoittaa alueella poronhoitoa, kalastusta ja metsästystä vapaasti.

Hankin muuten lisää saamenkielen kirjoja opiskeltavaksi! Mielenkiintoinen kieli!