Taas tuli uusi ryhmä - ja kausi puolivälissä. Liian nopeasti menee aika. Kauden alussa saikin opetella käyttämään suopunkia, tässä vähän lisätietoa siitä kapineesta:

Suopunkia käytetään siis porojen lassoamiseen ja se on yleensä 12 - 20 m pitkä ja 6 - 8 mm paksu. Aikaisemmin supungit tehtiin erilaisista luonnonkuiduista ja nahasta. Naru tervattiin sillä terva suojasi kastumiselta ja teki suopungista jäykemmän. Terva jähmettyy kylmässä ja narun jäykkyys sai silmukan aukeamaan heiton aikana. Nykyään suopungin materiaalina käytetään kumia. Suopunkeja on erilaisia eri säälle, jotkut materiaalit toimivat paremmin pakkasella kuin toiset.Kiela on suopungin heittopäässä oleva juoksusilmukkaa vastaava reikälevy. Se tehtiin aikaisesmmin poron sarviluusta mutta muovi on korvannut luun nykyisin. Nykyään suopunkia korvaa vimpa, kepin päässä oleva lankasilmukka. Tapa on helppo ja tarkka. Ranskalaisten kanssa moottorikelkkailu on kuulemma "kuin porotokkaa ajaisi".

Ja mitenkä suopunkia heitetään? Tervetuloa tänne opettelemaan, mie voin näyttää! Poroerotusta en tainnut päästä tänäkään talvena näkemään, harmi. Ehkä ensi talvena.

Ja taas vähän saamen kieltä: gusto = näköjään (espanjaksi jotain ihan muuta), Helsset = Helsinki, suohpan = suopunki, koski = guoikka