Tulipa eilen melottua Jerisjokea ensin ylävirtaan, lähtöpaikka Muonion kylällä. Mukava pieni joki! Vesi on niin matalalla että ihan hyvin pystyi melomaan vastavirtaan, vasta tunnin melomisen jälkeen tuli pieni kivinen koski jossa virtaus oli niin kova että siitä ei enää ylös menty. Joki sivuuttaa pieniä tunturijärviä, jännä homma oli se että jostain ilmaantui joka mutkaan ja järvelle kalastajia, kaikki klo 21 jälkeen. Olisiko auringonlaskulla jotain osaa asiaan?

Muonion kunnan sivuilla kerrotaan Jerisjoesta seuraavaa:

Jerisjoki

Jerisjoki on 24 km pitkä kaunis reitti, joka sivuuttaa monia pieniä metsäisiä järviä. Korkeita tuntureita näkyy monasti ympärillä. Reitti lähtee kookkaasta Jerisjärvestä, missä on lukuisia hiekkarantaisia saaria. Keimiötunturi kaartuu järven ylle pohjoisessa. Voit myös vierailla Keimiönniemen vanhoilla kalakentillä, missä on vanhoja kalamajoja menneiltä vuosisadoilta.

Jerisjoen kosket ovat kaikki luokkaa 1. Kosket voidaan helposti meloa avokanootilla ilman aukkopeittoja tai kattavia ilmatankkeja. Jerisjoki on hieno reitti leppoisaan ja rentoon jokiretkeilyyn. Pienet, mutta kiviset kosket tuovat lisäjännitystä, kun melot kohden Muonion kylää.

Tämä reitti on melottu jo 1799 italialaisen tutkimusmatkailijan Giuseppe Acerbin toimesta, joten huolella testatuksi voimme reittiämme kutsua.

Ja kuka tuo Giuseppe Acerbi olikaan, tässä vähän tietoa Oulun maakunta-arkiston sivuilta:
 

Italialainen tutkimusmatkailija Giuseppe Acerbi (1773–1846) matkasi vuosina 1798-1799 Suomen ja Lapin halki Nordkappiin, Euroopan pohjoisimpaan kärkeen. Kolme vuotta myöhemmin hän julkaisi retkestään laajan englanninkielisen teoksen, jossa hän kuvaili Suomen luontoa, ihmisiä ja tapoja.

Kirjan hieno kuvitus on Acerbin ja hänen matkakumppaninsa A. F. Sjöldebrandin käsialaa. Hyönteis- ja lintukuvia Acerbi ei piirtänyt luonnossa vaan teki ne myöhemmin käyttäen mallinaan Upsalan yliopiston kokoelmia.

Acerbin teos on tunnetuin Suomesta kirjoitettu matkakirja

http://verkkokirjasto.ouka.fi/oulunarkki/arkki_kaunokirjallisuus.aspx?teema=23&nimi=Historia&valikko=22

Tuo kirja on siis varmaankin pian luettava. No, polvileikkauksen jälkeen varmaan on aikaa lukea vähän enemmän.