Talvi 2013 - 2014 oli kummallisen lämmin, Joulun aikaan lämpötila pyöri nollan tuntumassa ja uutena vuotena taisi melkein sataa vettä. Tammikuu olikin sitten kylmä, -43 oli enimmillään pakkasen puolella. Auton kojelauta loisti kuin joulukuusi kun kaikki mahdolliset hälytysvalot paloivat jonkun aikaa. Vaikka lohkolämmitin ja sisätilalämmitin olivat päällä koko yön. Helmikuu oli sitten puolestaan kummallisen lämmin ja harmaa. Aurinkoa ei näkynyt oikeastaan koko kuussa. Mutta hiihtokelit oli ihan hyvät. Maaliskuussa tuli lunta ja paljon. Erityisen hyvin jäi mieleen Naistenpäivän myrsky Kilpisjärvellä. Järven jäälläkin oli tuulta yli 30 m/s ja Saanan päällä oli enimmillään 46 m/s. Hirmumyrsky siis. Tie oli poikki Saarikoskelta etelään eli kylästä ei ollut mitään mahdollisuuksia päästä pois ennen seuraavaa päivää. Meidänkin oli tarkoitus alun perin mennä Kuohkimajärven kämpälle yöksi mutta jätettiinpä reissu kesken myrskyn takia. Ajomatka Retkulta hotellille kesti puoli tuntia ja toisen piti kävellä auton edellä että suunnilleen näki missä tie on. Sekään ei tosin auttanut vaan pari kertaa saatiin kaivaa autoa pois hangesta. 

Huhtikuu oli jälleen mahtava kuukausi Kilpisjärvellä! Lunta riitti ja tuli lisää. Joka tiistai oli myrsky, koko kuukauden ajan. Toukokuun alussa käytiin vielä Paraksella lumikenkäilemässä ja hiihtämäänkin pääsi.

Toukokuu oli jälleen lämmin mutta tulva ei Väylällä ollut vuoden 2013 tasolla. Tosin 10.6. Kilpisjärvelle mennessäni tie oli monin paikoin lähes poikki ja Lätäsenon sillan tuntumassa olevat talot olivat lähes saarroksissa. Järämän kohdalla jänkkät olivat veden peitossa ja Lätäsenossa näytti tosiaan olevan yhden uoman sijaan viisi uomaa, Lätäsenoa siellä täällä ja tuolla :D

Juhannusviikko olikin sitten erikoinen. Niin erikoinen että harmitti sen verran paljon etten edes ottanut yhtään kuvaa sen viikon sääilmiöistä. Lunta, räntää ja rakeita. Harmitus tuli lähinnä sen takia että juuri olin kerennyt laittaa tomaatit ja kurkut ja muut ulos kasvihuoneisiin kun tämä keli alkoi. No, lämmittimen ja kynttilöiden ansiosta puutarha selvisi ja tällä hetkellä kasvihuoneissa on lähinnä viidakko :D

Heinäkuun 4. päivän jälkeen onkin sitten ollut lämmin, todella lämmin. Tällä hetkellä istun sisällä kun ulkona kuumassa ei kärsi olla. Varjossa on 29 astetta.

Heinäkuun kuudennen päivän tienoilla oli variksella uudet pojat kerääntyneenä resuaviin laumoihin.

Vesitilanne on ollut koko kesän joissa aika hyvä noin niin kuin melontamielessä. Väylä olisi ollut vielä kesäkuun lopussa helposti laskettavissa Kilpikseltä alaspäin ja näin elokuun alussa Ounas- ja Käkkälöjoessakin on kuulemma hyvin vettä. 

Törmäpääskyjä olen tavannut tänä kesänä sekä Markkinassa (ikävässä paikassa sinänsä kun törmän välissä menee Kilpisjärventie ja törmäilevät raukat välillä autoihin :/ ) ja Hetassa Ounasjärvellä, Karjalansaaren törmässä. Heinäkuun 20. päivän jälkeen alkoi olla törmäpääskyjä ja muitakin lintuja kerääntyneinä laumoihin, varikset tosiaan jo sitä ennen. Käki kukkui tänä kesänä harvinaisen myöhään, kuulin ensimmäisen kerran vasta juhannuksen jälkeen! Vuosi sitten se kukkui jo toukokuun lopussa. Lieneekö syynä kylmä juhannusviikko vai mikä lie. Kalkkoaivissa käki kukkui vielä 20.7. ja Yli-Muoniossakin Utkuvaaralla vielä 19.7. 

Kapustarinnan poikasia näin ensimmäistä kertaa elämässäni 9.7. Kalkkoaivin tiellä, samoin siellä näin aikuisen keräkurmitsan. Pöyrisjärvellä kuulin kapustarinnan kaihoisaa huutoa jo reilu viikko aiemmin 30.6. Kuovin huutelua kuului viimeisen kerran heinäkuun 10. päivän aikoihin. 

Vanamot kukkivat myöhään, 16.7. näin ensimmäiset kukkimassa Järämässä ja viikkoa ennen Hetassa ja Muoniossa. 10.7. näin ensimmäiset kukkivat kissankellot ja niitä olikin paljon tänä kesänä. 11.7. alkoivat olla ensimmäiset horsmat ja kultapiiskut kukassa, viikko sen jälkeen tulivat mesiangervot joiden kukinta Muoniossa alkaa nyt olla jo ohi. Pietaryrttiä oli 12.7. ja 8.7. aikoihin alkoi olla apilaa. Juhannusruusut aloittivat kukintansa vasta heinäkuun 10. päivän aikoihin ja kovasti kukkivatkin! 

Kevään kukat kullerot aloittivat puolestaan kukinnan kesäkuun puolivälissä ja niitä oli vielä heinäkuun 10. tienoilla kukkimassa. Kummallisen pitkään siis kukkivat.

8.7. näkyi kuu ensimmäistä kertaa ja toi viestiä lähestyvästä syksystä.  26.7. piti sytyttää valot ekaa kertaa sitten toukokuun.