Jos eilen tuli kirjoiteltua ranskalaisista niin otetaanpa tänään teemaksi saamelaiset. Molemmista, ranskalaisista ja saamelaisista, tuntuu että tietää ihan liian vähän! Ehkä joka päivä kuitenkin aina vähän enemmän.

Aurinkoa tässä odotetaan tulevan näkyviin, joka päivä tuntuu että valoa on vähän enemmän mutta ei se arska ite vielä tuolta järveltä näy ollenkaan. Tänään päivän pituus oli 2 h 17 min ja ja siitä se sitten lähtee, 31.1. päivän pituus on jo 5 h 27 min ja 15. helmikuuta jo 7 h 41 min! Tätä voikin verrata siihen että pohjoisnavalla kaamos loppuu 19. maaliskuuta...

Ei siis ihme että aurinko on ollut saamelaisille tärkeä, saamelaisten lipussa olevan kaksivärisen ympyrän sininen osa kuvaa kuuta ja punainen osa aurinkoa. Lipun aihe tulee noitarummusta. Saamelaisten onkin sanottu olevan auringon ja kuun jälkeläisiä.

Saamelaiset ovat pitäneet taivaankantta padan mallisena ja sitä kannatteli suuri pylväs. Pohjantähden uskottiin olevan naula jolla taivas on kiinnitetty pylvääseen. Koko muu maailmankaikkeus kirsi pohjantähteä. Saamelaiset pelkäsivät että pylväs pettäisi ja taivas putoaisi niskaan. Tästä syystä seitapaikoilla uhrattiin eläimiä pohjantähdelle ja maailmanpylväälle.Revontulet ovat kuolleiden ihmisten elämään jääneitä sieluja. Revontulet kuuntelevat ja ymmärtävät ihmisiä ja siitä syystä revontulten läsnä ollessa tulee olla täysin hiljaa ja niiden pilkkaaminen tai sormella osoittelu on kuulemma viimeinen teko ihmiselle.

Kaiken kaikkiaan mielenkiintoista miten elämä luonnon läheisyydessä ja vuodenaikojen mukaan näkyy edelleen täällä, olipa kyseessä saamelainen tai muuten vaan paikallinen. Ja jos porot on aidassa niin se homma täytyy hoitaa ja muut työt saa odottaa (kuten meidän kelkkaopas joutui jättämään safarit väliin tästä syystä). Ei muuten myöskään kannata kysyä poronomistajalta montako poroa on, se on sama asia kuin kysyisi paljonko siulla on rahaa tilillä.

Vai on riekot edelleen Salolammen suolla! Ne on varmaan siirtyneet täältä sinne kun tasan kerran oon nähny riekon ja senkin auton ikkunasta! Ranskaksi riekko on lagopède ("lumikenkäjalka") tai perdrix blanc ("valkoinen pyy"). Eli käyhän äiti kertomassa niille tuo siellä lammella.