Hiihdonopekeikka peruuntui tänäänkin koska Hetassa oli rinteet kiinni pakkasen takia, -35 . Sama juttu oli viime viikollakin mutta pakkasta oli vähemmän silloin. Sen sijaan läksinkin sitten Pakasaivolle käymään.

Pakasaivo on yksi Lapin tunnetuista saivojärvistä, Lapin Helvetiksiksikin sitä kutsutaan. Järvi on mittausten mukaan jopa yli 90 m syvä ja se on kaksikerroksinen. Tämä tarkoittaa sitä, että pinta- ja pohjavesi eivät koskaan sekoitu, eli n. 13 metrin syvyyden jälkeen vesi on hapetonta. Mitä ikinä järven pohjassa onkaan, se säilyy siellä hapettomissa oloissa...

Saivot ovat saamelaisten uskomusten mukaan järviä, joiden pohjassa elää saivokansa eli kuolleet, mutta he elävät pää alaspäin eläviin nähden. Asuipa pohjassa joku tai ei niin hieno oli paikka, oikein pystyi kuvittelemaan miten sinne on ennen muinoin kokoonnuttu seitamenoihin. Siellä on myös ollut seitakiviä, tänään niitä ei kyllä lumen alta näkynyt.

Seitakiviä on ennen ollut myös mm. Hetassa Jyppyrän päällä - sama mäki missä on nyt ne laskettelurinteet. Seitakivet on kuulemma vieritetty alas Ounasjärveen kristinuskon tultua.

Aurinkokin näyttäytyi tänään ensimmäistä kertaa sitten marraskuun. Koko viikon ollut niin pilvistä että arskaa ei ole aiemmin näkynyt.

Pakasaivo ylhäältä

Terve arska!

Tosse Pakasaivon jäällä irti! Ja koko matkan takasin autolle, 4 km.

Ei täällä kylmä ole...

Pakasaivo ylhäältä

Kuu ja aurinko

Tästä lähti teeri

Puukansaa

Huuru-ukko